Tetapan yang baik untuk Mempercepat Penghala Netgear

Seperti penghala lain, produk Netgear dilengkapi dengan pilihan untuk tetapan yang berbeza. Manual pengguna Netgear merangkumi memilih pengaturan yang tepat untuk keamanan, untuk sambungan dengan komputer rangkaian dan untuk router dual-band, yang menyokong rangkaian pada dua frekuensi yang berbeza. Sekiranya rangkaian anda tidak bergerak lalu lintas secepat yang anda mahukan, menyesuaikan tetapan penghala adalah salah satu dari beberapa cara untuk meningkatkan kelajuan.

Dual Band

Penghala jalur dua menyokong muat naik dan muat turun Internet pada jalur frekuensi 2,4 dan 5 gigahertz. Setiap jalur mempunyai alamat rangkaiannya sendiri, yang memungkinkan anda mengkonfigurasi komputer anda untuk pengimbangan beban: Sebagai contoh, pindahkan data biasa pada frekuensi 2,4 GHz, dan simpan 5GHz untuk penggunaan yang menuntut seperti streaming video yang berat. Sekiranya anda menggunakan penghala Netgear dua jalur, periksa frekuensi mana yang menawarkan kelajuan yang lebih baik: Sebagai contoh, pada Netgear WNDR3300, jalur 2.4 GHz tidak dapat mencapai kelajuan yang sama dengan 5GHz.

MTU

Unit Penghantaran Maksimum adalah paket data terbesar yang dihantar oleh penghala Netgear anda. Netgear menyatakan bahawa walaupun "menyesuaikan tetapan MTU" adalah cadangan yang biasa untuk meningkatkan prestasi dan kelajuan, membiarkannya di lalai kilang biasanya merupakan pilihan terbaik. Bermain dengan tetapan MTU boleh menjadikan prestasi atau kesambungan menjadi lebih teruk. Sekiranya seseorang menetapkan semula ukuran MTU dan prestasi penghala anda menurun, periksa manual pengguna untuk penghala anda tentang cara mengembalikannya ke tetapan lalai, 1500.

Rangkaian Anda

Mengoptimumkan tetapan penghala anda dengan sendirinya mungkin tidak meningkatkan prestasi sistem anda. Jika Anda mengubah MTU pada penghala, misalnya, ubah juga pada semua komputer dan perkakasan lain di rangkaian anda. Sekiranya satu komputer bergerak perlahan kerana beberapa sebab, lebih penting untuk mengoptimumkan tetapannya daripada router anda. Sekiranya anda atau pengguna lain menggunakan program seperti BitTorrent yang membuka banyak sambungan untuk memuat turun fail dengan pantas, ini melambatkan lalu lintas lain: Mengehadkan penggunaan program yang menuntut akan meningkatkan kelajuan.

Persekitaran

Kadang kala pengaturan di sekitar penghala anda lebih penting daripada tetapan penghala. Manual Netgear menyatakan kelajuan yang dikutip syarikat untuk penghala untuk keadaan optimum: Keadaan di rumah atau pejabat anda, seperti jumlah dinding yang dilalui oleh isyarat, boleh mengurangkan maksimumnya. Untuk hasil terbaik, tetapkan penghala anda pada kedudukan tinggi berhampiran pusat rangkaian anda agar tidak kelihatan dari peranti yang disambungkannya. Pastikan bilangan dinding antara penghala dan peranti lain minimum. Elakkan kawasan logam, kaca atau konkrit yang besar, yang juga mengganggu isyarat penghala dan prestasi rangkaian.