Cara Mengimport Pelan ke Model SketchUp Anda

SketchUp adalah aplikasi pemodelan dan penyusunan 3D dari Trimble untuk digunakan dalam bidang seni bina, sivil dan mekanikal. Pengguna dapat membina model 3D dengan cepat menggunakan ukuran dan kawalan yang tepat.

Anda boleh menggunakan SketchUp untuk membina rancangan seni bina dan cetak biru yang dihasilkan oleh perisian lain menggunakan ciri "Import". Sekiranya anda mempunyai rancangan yang ada dalam format .DWG atau .DXG dari aplikasi reka bentuk berbantukan komputer (CAD) lain seperti AutoCAD, anda boleh mengimportnya ke SketchUp untuk digunakan sebagai panduan.

1

Siapkan rancangan anda untuk diimport dalam aplikasi CAD asli, seperti AutoCAD. Kerana SketchUp membuang unsur yang tidak berkaitan dengan 3D, hapus lapisan yang mengandungi kandungan bukan 3D seperti teks, dimensi atau perabot dan hidupkan dinding, pintu dan tingkap.

2

Sederhanakan rancangannya sehingga hanya dinding dan pintu atau tingkap yang diperlukan. Periksa sama ada perisian menggunakan unit imperial atau metrik dalam reka bentuk anda.

3

Eksport rancangan anda dalam format yang boleh digunakan oleh SketchUp. Format yang serasi termasuk 3DS, AutoCAD (.DWG atau .DXF) dan format SketchUp asli (.SKP).

4

Klik "Fail" dan kemudian "Import" dari bar menu SketchUp. Pilih rancangan yang ingin anda import dan klik butang "Pilihan" di sebelah kanan tetingkap.

5

Tandakan kotak untuk "Merge Coplanar Faces" dan "Orient Faces secara Konsisten." Pastikan tetapan "Unit" sesuai dengan unit yang digunakan dalam fail yang dipilih. Sebagai contoh, jika rancangannya pada awalnya dirancang dalam inci, pilih "Inci."

6

Klik "OK" dan kemudian "Buka" untuk memuatkan fail di SketchUp. Gunakan alat pengukuran untuk mengukur bahagian rancangan untuk memastikan rancangan diimport dengan betul. Sekiranya ada dimensi yang salah, ketik pengukuran yang betul dan tekan "Enter" untuk mengubah ukuran model.