Cara Mengasingkan Kad SD Android

Apabila anda menggunakan telefon Android dalam perniagaan, anda mungkin perlu membahagi kad memori SD peranti. Anda mungkin melakukan ini kerana beberapa sebab. Mempersembahkan kad SD membolehkan anda membuat ruang simpanan untuk gambar pemulihan atau menyalurkan aplikasi peranti yang di-root ke kad untuk mengekalkan memori dalaman. Apa pun alasan anda untuk membahagikan kad SD, prosesnya mudah tetapi memerlukan perhatian yang teliti untuk mengelakkan komplikasi serius.

Wizard Partition MiniTool

1

Keluarkan kad SD dari telefon Android anda dan sambungkan ke komputer anda melalui penyesuai USB atau slot pembaca kad SD.

2

Salin data yang ingin anda simpan dari kad ke folder fail di komputer anda. Pemisahan memerlukan pemformatan semula bahagian kad SD dan data yang ada akan dihapuskan.

3

Lancarkan MiniTool Partition Wizard dan tunggu aplikasi mengenali dan memaparkan pemacu anda.

4

Klik kanan pada tajuk kad SD anda dan pilih "Padam." Sebarang partisi yang ada pada kad anda dan semua data yang disimpan pada kad akan dihapuskan.

5

Klik butang "Buat" dan pilih "Utama."

6

Pilih "Sistem Fail: LEMAK" jika kapasiti kad anda kurang dari 2GB; pilih "Sistem Fail: FAT32" jika kadnya 4GB atau lebih besar.

7

Pilih jumlah ruang yang ingin anda peruntukkan untuk penyimpanan fail biasa dari menu Partition Size, kemudian klik "OK" untuk menutup menu.

8

Klik "Buat" sekali lagi dan pilih "Utama."

9

Pilih "Sistem Fail: ext2" jika anda merancang untuk menggunakan App2SD untuk penyimpanan aplikasi, atau pilih "Sistem Fail: tukar" jika anda berencana untuk menggunakan fail pertukaran untuk memperluas RAM Android anda menggunakan kad.

10

Klik "Terapkan" apabila selesai. Tiada tindakan yang dijelaskan di atas akan berlaku sehingga anda mengklik butang ini - MiniTool Partition Wizard menggesa tindakan untuk berjalan secara berurutan dan bukannya memprosesnya ketika dimasukkan.

Master Partition EaseUS

1

Keluarkan kad SD dari telefon Android anda dan sambungkan ke komputer anda melalui penyesuai USB atau slot pembaca kad SD.

2

Salin data yang ingin anda simpan dari kad ke folder di komputer anda. Pemisahan memerlukan pemformatan semula bahagian kad SD dan data yang ada akan dihapuskan.

3

Lancarkan EaseUS Partition Master. Tunggu sehingga program mengenali dan memaparkan pemacu anda.

4

Klik kanan pada tajuk kad SD anda dan pilih "Wipe Disk." Ini akan menghapus semua data pada kad, sehingga siap untuk diformat untuk partition.

5

Tetapkan bilangan masa lap di menu "Wipe Disk", yang secara lalai ditetapkan ke 0x00 dan 0xff. Ini menetapkan berapa kali disk akan dihapuskan data sebelum proses penghapusan selesai. Bergantung pada nilai yang anda masukkan di sini, anda boleh mendapatkan hasil yang lebih baik dengan jangka masa yang lebih lama. Tetapkan masa lap berdasarkan keperluan anda.

6

Klik "OK" untuk menambah penghapusan cakera ke barisan tindakan yang belum selesai.

7

Klik "Terapkan" untuk mengelap cakera dan menyiapkannya untuk pembahagian.

8

Klik kanan tajuk "Tidak diperuntukkan" di bawah tajuk kad SD dan pilih "Buat partisi."

9

Taipkan nama label untuk partition di medan "Partition Label" jika mahu.

10

Pilih "Utama" dari drop-down "Buat sebagai".

11

Pilih "FAT" dari menu lungsur Sistem Fail jika anda menggunakan kad 2GB atau lebih kecil; pilih "FAT32" jika kad anda berukuran 4GB atau lebih besar.

12

Tetapkan jumlah ruang yang ingin anda peruntukkan untuk penyimpanan fail biasa dari menu "Partition Size" dan klik "OK" untuk menutup menu.

13

Klik "Buat" sekali lagi dan pilih "Utama" dari menu drop-down "Buat sebagai".

14

Pilih "EXT2" dari senarai jika anda membuat partisi untuk menyimpan aplikasi Android melalui Apps2SD, atau pilih "FAT" atau "FAT32" jika anda membuat partisi untuk penyimpanan data. Master Partition EaseUS tidak menyokong format pertukaran, yang bermaksud anda tidak dapat menggunakannya untuk mempartisi kad memori untuk keupayaan RAM tambahan.

15

Klik "Terapkan" apabila selesai untuk memulakan pembuatan partition.