Berapa Banyak Hasil yang Dihasilkan oleh Syarikat Pakaian Rata-rata?

Industri pakaian terkenal tidak menentu. Banyak bintang fesyen yang datang dari mana-mana, mencapai kejayaan luar biasa untuk beberapa jangka masa mulai dari satu musim hingga satu dekad atau lebih, tetapi akhirnya keluar dari perniagaan. Oleh itu, "pendapatan rata-rata" adalah konsep yang mengelirukan, agaknya memutuskan bahawa jika anda dan Bill Gates berada di ruangan yang sama, nilai bersih purata anda adalah sekitar $ 46 bilion.

Petua

Tidak mustahil untuk menjana pendapatan "rata-rata" untuk syarikat pakaian. Pendapatan berbeza-beza bergantung pada titik harga dan kualiti, dan pemimpin pasaran dengan pendapatan tahunan dalam berbilion dolar memutarbelitkan gambarannya.

Pemimpin Hasil Runcit

Di peringkat runcit, beberapa syarikat fesyen pertengahan telah mencapai kejayaan yang berterusan selama bertahun-tahun, antaranya Nike, Nordstrom, L Brands (Victoria's Secret, Bath and Body Works, dll.), TJX dan The Gap. Angka penjualan dan keuntungan bersih mereka untuk tahun 2016 adalah seperti berikut, dengan penjualan syarikat adalah angka pertama; dan keuntungan bersih, angka di sebelah kanan angka jualan:

  • Nike: $ 7.5B; $ 655 juta

  • Nordstrom: $ 3B; $ 128 juta
  • Jenama L: $ 2.5B; $ 181 juta
  • TJX: $ 5B; $ 475 juta
  • Jurang: $ 3.66B; $ 239 juta

Semua syarikat di atas telah menjadi pemimpin penjualan selama bertahun-tahun - dan dalam kes Nordstrom, selama beberapa dekad. Tetapi apabila anda melihat margin keuntungan, anda dapat melihat mengapa mudah bagi syarikat besar untuk pergi ke selatan; tidak seorang pun dari mereka mencapai margin keuntungan 10 peratus; dalam kes Nordstrom, nisbahnya sangat tipis hanya 4.3 peratus.

Apa yang Ralph Lauren Ketahui?

Pengecualian untuk had 10 peratus adalah Ralph Lauren, yang juga unik dalam aspek lain, sebagai pereka fesyen tinggi dan pertengahan serta peruncit. Dengan penjualan $ 2B, syarikat Lauren memperoleh pendapatan $ 215 juta, dengan margin keuntungan sedikit di bawah 11 persen. Pencapaian lain dari Lauren adalah memegang jawatan sebagai pemimpin fesyen tinggi. Pada tahun 2018, syarikatnya telah wujud lebih dari 50 tahun.

Industri Fesyen Tinggi

Ketika melihatnya, industri fesyen tinggi hanyalah bidang industri pakaian lain, tetapi perbezaan antara fesyen tinggi dan industri pakaian lain sangat ketara sehingga mungkin juga merupakan industri yang berbeza, mungkin lebih banyak lagi seperti industri hiburan daripada yang lain.

LVMH

Syarikat fesyen tinggi yang dominan di seluruh dunia adalah Bernard Arnault's LVMH, yang telah menyerap ke dalam perusahaannya beberapa syarikat berkaitan fesyen yang paling dikagumi di dunia: Louis Vuitton, Christian Dior, Celine, Givenchy, Kenzo, Pucci, Marc Jacobs, Fendi dan sembilan lagi nama fesyen tinggi terkenal, merangkumi sejumlah 17 syarikat fesyen yang berbeza di seluruh dunia.

Untuk membandingkan LVMH dengan syarikat pakaian lain, bergaya tinggi atau tidak, tidak begitu berguna atau bahkan mungkin; LVMH juga memiliki 19 syarikat wain terkemuka di dunia, termasuk Dom Perignon dan Chateau dYquem; enam syarikat perhiasan bertaraf dunia, termasuk Bulgari; dan lebih dari dua dozen syarikat terkemuka di pelbagai bidang termasuk pelancongan, percetakan dan kosmetik. Untuk tahun 2017, jumlah keuntungan bersih adalah $ 5.6B.

Percubaan pada Purata

Sebesar LVMH, pendapatannya masih hanya sebahagian kecil dari industri pakaian di seluruh dunia, yang luar biasa besar dan pelbagai. Percubaan untuk mengira pendapatan industri pakaian rata-rata dibuat hampir tidak bermakna oleh pelbagai penggunaan huruf besar dan cara di mana di zaman internet begitu banyak syarikat terbesar bergabung dan berpindah ke kawasan runcit baru. Adakah Amazon merupakan sebahagian daripada industri pakaian, misalnya? Sebenarnya, pada tahun 2017 Amazon mungkin sudah menjadi peruncit pakaian terbesar di AS.

Di hujung skala pendapatan adalah jenama fesyen tinggi dengan nama yang mungkin tidak pernah anda dengar kecuali anda seorang fashionista yang tekun atau anda sendiri dalam industri pakaian. Sangat dikagumi oleh orang dalam industri, kebanyakan syarikat ini, Post-Imperial dan Ziggy Chen di antara mereka, sangat kecil, walaupun mempunyai profil orang dalam yang menonjol sehingga mereka tidak mempunyai statistik penjualan. Dan, jika sejarah industri berlanjutan, kebanyakan akan gagal (dengan pendapatan rata-rata rata-rata sifar) dan kadang-kadang satu, seperti Ralph Lauren yang "barisan pakaian" pertamanya terdiri daripada ikatan beberapa lelaki, akan menjadi syarikat bernilai berbilion dolar.

Kehidupan Akhirat Dalam Talian: Coda

Sebelumnya, syarikat pakaian yang gagal hanya hilang, baik dengan atau tanpa proses kebankrapan rasmi. Hari ini, mereka mungkin bertahan selama-lamanya sebagai kedai dalam talian. Antara syarikat yang mempunyai hampir atau hampir semua kedai bata dan mortar mereka ditutup tetapi yang bertahan dalam talian adalah seperti berikut: Bebe dan The Limited Dalam perjalanan ke akhirat dalam talian adalah: Abercrombie & Fitch and Guess.