Apakah Jenis Iklan yang Berbeza?

Iklan adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari rancangan komunikasi pemasaran bersepadu yang juga merangkumi hubungan masyarakat dan penjualan langsung. Perniagaan mempunyai banyak pilihan di mana dan bagaimana untuk beriklan, dan masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Anda boleh melakukannya sendiri atau anda boleh menghubungi syarikat media yang berbeza dan membandingkan harga dan data atau menyewa syarikat pemasaran profesional yang tidak mewakili media apa pun tetapi mempunyai pengetahuan yang boleh dipercayai tentang semuanya. Syarikat-syarikat ini dapat membantu anda memilih jenis iklan terbaik dan penyedia khusus untuk memberikan yang terbaik untuk anggaran iklan anda.

Petua

Jenis iklan meliputi penggunaan media cetak, radio dan televisyen, iklan internet, senarai e-mel, media sosial, surat terus dan papan iklan.

Cetakan Mempunyai Kekal

Apabila pemasar bercakap mengenai iklan cetak, mereka kebanyakan merujuk kepada surat khabar dan majalah. Jenis media dinosaur? Hampir tidak. Sangat mudah untuk menyasarkan pasaran anda dengan cetakan. Pilih majalah yang menjadi sasaran pembaca anda. Sama ada anda menjual produk berkebun, bola boling atau pakaian wanita yang bergaya, terdapat majalah khusus untuk orang yang berminat dengan masing-masing. Cara terbaik untuk mengetahui apa yang berlaku di kampung halaman anda adalah dengan membaca koran tempatan, dan anda boleh meletakkan iklan anda di bahagian yang paling kerap dibaca oleh khalayak anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa pembaca cetak mempunyai jangkauan perhatian yang lebih lama dan menghabiskan masa membaca artikel, yang memberi mereka lebih banyak masa untuk melihat iklan anda. Juga, cetakan mempunyai daya tahan. Walaupun iklan digital dapat diklik dalam sekejap, majalah tetap berada di meja kopi atau meja selama sebulan atau lebih.

Siaran Mengetuk Rasa Lain

Keindahan iklan radio dan televisyen adalah menjangkau orang dengan cara lain - melalui telinga mereka. Walaupun media cetak dan kebanyakan media lain bergantung pada penglihatan, iklan siaran mengganggu apa yang dilakukan orang untuk bercakap dengan mereka. Anggota khalayak sasaran anda dapat mendengar iklan anda semasa mereka melakukan aktiviti lain, sama ada mereka membaca, memandu atau menyiapkan makanan. Semakin banyak iklan anda disiarkan, semakin banyak pendengar mengingatinya. Dengan radio dan televisyen, anda boleh memilih untuk menyiarkan iklan anda apabila khalayak sasaran anda cenderung untuk ditonton, sama ada waktu memandu pagi, petang atau larut malam.

Internet Menyasarkan Penonton Anda

Pada tahun-tahun awal pengiklanan internet, iklan sepanduk (dinamakan demikian kerana bentuknya seperti sepanduk panjang) menjangkau lebar layar di bahagian atas atau bawah, tetapi iklan itu statis, seperti iklan di surat khabar. Hari ini, iklan sepanduk boleh berkelip dan mengubah kandungan atau bahkan melayang di seluruh skrin. Iklan pop timbul adalah tetingkap baru yang muncul di depan teks laman web. Iklan video boleh muncul dan dimainkan secara automatik atau diklik oleh pengguna. Semua ini boleh disasarkan ke laman web tertentu dan - kadang-kadang - kepada orang tertentu. Contohnya, jika seseorang mencari produk yang anda jual atau untuk pesaing anda dengan nama, iklan anda akan muncul. Dengan Search Engine Marketing, anda membuat tawaran dengan perniagaan lain yang serupa agar iklan anda atau syarikat anda muncul lebih tinggi dalam senarai carian.

E-mel Membina Pelanggan

Sekiranya anda mempunyai senarai e-mel pelanggan semasa, anda mungkin sudah menghantar iklan tentang tawaran istimewa, promosi dan produk baru kepada mereka. Pastikan untuk mempromosikan senarai e-mel anda dengan meminta orang mendaftar di laman web anda dan di kedai anda jika anda memilikinya. Anda juga dapat memperluas pangkalan e-mel anda dengan membeli senarai pelanggan yang disasarkan dalam beberapa cara. Mereka dapat disasarkan dengan poskod, berdasarkan jenis perniagaan mereka, atau oleh banyak kriteria lain. Mengendalikan e-mel secara dalaman atau mengupah syarikat untuk melakukannya untuk anda. Sekiranya anda mengupah syarikat, pastikan ia menghantar e-mel secara berkala dan menawarkan perkhidmatan lain seperti menulis e-mel untuk anda.

Iklan Media Sosial Terkini

Sekiranya anda tidak berada di media sosial, anda kehilangan demografi besar yang tidak membaca surat khabar atau majalah tetapi menghabiskan banyak masa dalam talian. Ramai pemilik perniagaan membuat laman Facebook dan percaya bahawa mereka mempunyai media sosial. Untuk menarik lebih banyak daripada pelanggan semasa, anda perlu mempromosikannya, yang bermaksud sering menghantar dan membayar agar siaran anda dipromosikan.

Iklan pelbagai jenis - dari sepanduk sederhana hingga video - boleh diletakkan di laman media sosial termasuk Facebook, LinkedIn, Tumbler, StumbleUpon, Twitter dan lain-lain. Iklan sering dapat disasarkan kepada pengguna berdasarkan usia, minat dan kawasan di negara ini. Anda juga dapat menaja blog individu, yang pembaca mungkin akan membeli produk atau perkhidmatan anda, dengan iklan anda muncul di halaman blog.

Surat Langsung Tidak Mati

Pasti, sebilangan orang menyebutnya surat sampah, tetapi ada banyak cara untuk membuat surat anda kelihatan istimewa seperti menggunakan fon, warna dan barang yang berbeza yang menjadikan surat itu bengkak dan oleh itu menarik. Menurut Perkhidmatan Pos AS, 98 peratus orang menyusun surat mereka setiap hari, dan kecuali selebaran yang terdapat di kertas surat khabar yang mungkin mereka buang dengan segera, mereka menyentuh dan melihat setiap surat. Ada di tangan mereka. Anda tidak boleh meminta lebih daripada itu dari sebarang bentuk iklan.

Surat terus boleh dimiliki. Kad pos mudah pun berkesan. Anda boleh menulis surat panjang atau pendek, kad pos penggoda atau siri poskad, atau menghantar risalah. Jemput penerima untuk memanggil atau pergi ke laman web anda. Sertakan peraduan atau hadiah kepada 100 orang pertama yang menjawab.

Perjalanan Luar Tempat Orang

Papan iklan sudah ada sejak kita mempunyai kereta dan jalan raya. Walaupun asalnya dikeluarkan di banyak tempat, yang lain ditingkatkan menjadi lebih bersih, ukuran lebih kecil dan tanda digital. Iklan transit serupa; mereka menjangkau orang yang melakukan perjalanan dengan bas dan kereta api dan boleh ditempatkan di dalam atau di dalam kenderaan atau di dalam stesen. Banyak di antaranya adalah tanda yang berubah dengan beberapa iklan di atasnya, dan tindakan mengubah iklan semata-mata mendapat perhatian.