Bolehkah Perbadanan Memberi Sumbangan dalam Pilihan Raya Presiden?

Perniagaan kecil biasanya bermula sebagai operasi pemilik tunggal atau perkongsian, tetapi apabila syarikat berkembang, pengurus kadang-kadang memilih untuk menjual stok kepada pelabur untuk membantu pengembangan dana. Setelah syarikat menjual saham, ia menjadi syarikat yang tunduk pada banyak peraturan dan undang-undang tertentu. Syarikat dapat mengambil bagian dalam berbagai kegiatan politik dalam upaya mempengaruhi pemilihan, tetapi mereka tidak dapat mengarahkan sumbangan wang kepada calon politik dalam pemilihan presiden.

Sumbangan Kempen Langsung

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan, syarikat dan kesatuan pekerja dilarang memberi sumbangan kepada calon politik. Sekatan ini berlaku untuk syarikat untung atau bukan untung. Sebaliknya, individu boleh menyumbang hingga $ 2,500 kepada calon politik tertentu. Ini bermaksud bahawa pemilik perniagaan yang perniagaannya diatur sebagai syarikat masih boleh menyumbang kepada calon politik, tetapi dia harus melakukannya dengan dana peribadinya dan bukannya melalui akaun perniagaan.

Jawatankuasa Tindakan Politik Korporat

Walaupun syarikat tidak dapat memberikan wang secara langsung kepada calon presiden, mereka dapat memberikan wang secara tidak langsung melalui jawatankuasa tindakan politik yang ditaja korporat, juga dikenal sebagai PAC. Syarikat boleh mengatur PAC untuk mengumpulkan sumbangan sukarela untuk kelas individu terpilih, seperti pengurus korporat dan pemegang saham. PAC yang ditaja korporat kemudian dapat menggunakan dana tersebut untuk menyumbang kepada calon politik. PAC boleh menyumbang sehingga $ 5,000 secara langsung kepada calon dan juga boleh menyumbang kepada jawatankuasa parti nasional dan jawatankuasa politik lain.

Sumbangan Tidak Langsung

Walaupun syarikat tidak dapat menyumbang secara langsung kepada calon presiden, mereka dapat meningkatkan tujuan politik melalui sumbangan tidak langsung tertentu. Pekerja korporat boleh memberikan sumbangan kepada kempen politik melalui akaun penarikan korporat yang menarik dana peribadi daripada gaji, keuntungan atau pampasan lain. Syarikat juga dapat membayar iklan yang memajukan atau merosakkan calon kedudukan politik.

Melobi

Syarikat juga dapat menaja lobi, yang menggambarkan usaha untuk mempengaruhi ahli politik seperti perundangan dan calon politik. Melobi sering berfokus untuk mempengaruhi keputusan kongres, tetapi hasil keputusan kongres dan kesetiaan perundangan dapat mempengaruhi pemilihan presiden. Sebagai contoh, jika presiden yang berkuasa berusaha mendorong beberapa undang-undang baru dan gagal disahkan karena upaya melobi, ini dapat merugikan kemampuan presiden itu untuk terpilih kembali.