Kepentingan Penetapan Harga dalam Perniagaan

Cara menetapkan harga boleh memberi pelbagai implikasi kepada perniagaan anda. Tidak setiap harga yang anda tetapkan perlu memaksimumkan margin anda. Banyak perniagaan kecil menggunakan harga untuk bersaing, mengubah pangsa pasar atau membuat senario pendapatan yang berbeza. Memahami bagaimana harga mempengaruhi model perniagaan anda, bukan hanya garis bawah anda, akan membantu anda memilih tahap harga dengan lebih baik.

Pengaruh Harga pada Margin Keuntungan

Harga yang anda tetapkan mempengaruhi margin keuntungan anda setiap unit yang dijual, dengan harga yang lebih tinggi memberi anda keuntungan per item yang lebih tinggi jika anda tidak kehilangan penjualan. Walau bagaimanapun, harga yang lebih tinggi yang menyebabkan jumlah penjualan yang lebih rendah dapat menurunkan, atau menghapuskan, keuntungan anda, kerana kos overhead per unit anda meningkat apabila anda menjual lebih sedikit unit.

Pengaruh Harga terhadap Jumlah Jualan

Salah satu kesan yang paling jelas akan mempengaruhi harga perniagaan anda ialah kenaikan atau penurunan jumlah penjualan. Ahli ekonomi mengkaji keanjalan harga, atau tindak balas pembelian pengguna terhadap perubahan harga. Meningkatkan harga anda mungkin menurunkan jumlah jualan anda sedikit sahaja, membantu anda mengurang jumlah dagangan dengan jumlah keuntungan yang lebih tinggi yang dihasilkan oleh margin yang lebih tinggi. Menurunkan harga anda dapat meningkatkan keuntungan anda jika penjualan anda meningkat dengan ketara, mengurangkan perbelanjaan overhed per unit. Uji respons pasaran terhadap kenaikan harga dengan mengubah harga di daerah yang disasarkan sebelum melakukan kenaikan harga secara menyeluruh.

Harga dan Kedudukan Perniagaan

Harga yang anda tetapkan akan mengirim pesan kepada beberapa pengguna mengenai perniagaan, produk atau perkhidmatan anda, mewujudkan nilai yang dirasakan. Ini mempengaruhi jenama, imej atau kedudukan anda di pasaran. Sebagai contoh, harga yang lebih tinggi memberitahu beberapa pengguna bahawa anda mempunyai kualiti yang lebih tinggi, atau anda tidak akan dapat mengenakan harga tersebut. Pengguna lain mencari produk dan perkhidmatan dengan harga rendah, percaya bahawa mereka akan mendapat kualiti yang mereka perlukan dengan harga yang rendah.

Menawarkan penjualan, potongan harga, potongan harga dan penutupan dapat mengirim mesej bahawa anda tidak dapat menjual produk atau perkhidmatan anda dengan harga biasa, atau memberitahu pembeli mereka mempunyai peluang jangka pendek untuk mendapatkan tawaran.

Bahagian dan Persaingan Pasaran

Harga yang anda tetapkan menjadikan anda lebih kurang kompetitif di pasaran, mempengaruhi bahagian anda dalam jumlah pasaran. Sebilangan perniagaan menurunkan harga buat sementara waktu untuk mendapatkan pangsa pasar dari pesaing, yang tidak dapat bertindak balas dan memenuhi penurunan harga. Setelah pengguna mempunyai masa untuk mencuba produk anda dan mengembangkan pilihan atau kesetiaan jenama, anda boleh menaikkan harga anda kembali ke tahap yang tidak akan menyebabkan mereka meninggalkan anda.

Predatory pricing adalah amalan menjual produk atau perkhidmatan di bawah kos untuk tujuan tertentu untuk mengambil bahagian pasaran dari pesaing atau menutupnya, kemudian menaikkan harga kepada pengguna apabila mereka mempunyai lebih sedikit, atau tidak ada pilihan setelah pesaing itu hilang. Ini tidak sah.

Penggunaan Pemimpin Kehilangan

Beberapa perniagaan menetapkan harga produk atau perkhidmatan dengan atau di bawah kos untuk mendapatkan pelanggan ke dalam perniagaan mereka, yang kemudian menghabiskan lebih banyak wang di tempat lain. Sebagai contoh, peruncit kotak besar mungkin membeli sebilangan besar bola tenis, menjualnya dengan harga atau di bawah kos untuk menarik minat pemain tenis makmur yang menggunakan banyak kaleng bola sepanjang tahun ke kedai mereka. Dengan meletakkan bola kos rendah di bahagian belakang kedai, mereka berharap dapat menghasilkan impuls ketika pembeli berjalan ke kawasan sukan dan kembali ke depan. Restoran menawarkan hidangan istimewa dengan harga rendah untuk menawarkan perubahan kecepatan kepada pengunjung biasa untuk menjaga perniagaan biasa, atau membiarkan pelanggan tetap membawa rakan-rakan yang menginginkan hidangan kelas atas di sebuah restoran dengan harga sederhana.