Cara Mencari Craigslist oleh Pemilik atau Penjual

Craigslist menawarkan iklan baris percuma untuk sesiapa sahaja yang membuat catatan di laman web. Sifat laman web menjadikannya terbuka untuk banyak penipuan dari peniaga dan laman web spam. Craigslist menjadikannya mudah untuk menyusun iklan dan carian dengan memisahkan kategori tertentu kepada pemilik sahaja. Kategori ini merangkumi perkakas, alat ganti kenderaan, kapal, kereta, telefon bimbit, komputer, elektronik, perabot, motosikal dan tiket. Kategori tertentu akan membantu anda mencari perkara yang anda cari dengan lebih pantas dan membantu anda mengelakkan penipuan dalam jangka masa panjang.

1

Klik pada kategori yang ingin anda beli atau pilih pautan "Dijual" untuk memuatkan semua yang dijual.

2

Ketik permintaan anda di kotak "Cari".

3

Klik pada menu lungsur turun dan pilih "Kategori" dan taipkan carian. Sebagai contoh, jika anda mencari telefon bimbit Droid dari pemilik sahaja, klik pada "Telefon Bimbit - Oleh Pemilik" dan pilih "Cari."

4

Klik pada salah satu pautan di bahagian atas skrin jika anda hanya melihat-lihat item. Ia menyenaraikan "oleh Pemilik" dan "oleh Peniaga" sebagai pautan atau pautan "Kedua" lalai yang menunjukkan semua penyenaraian.

5

Baca senarai dengan teliti untuk mengelakkan penipuan. Untuk pemilik peribadi, anda ingin mencari nombor telefon, alamat e-mel peribadi, gambar peribadi dan lokasi tempatan.