Apakah Faedah Struktur Organisasi Otoriti Garis Biasa?

Menjalankan perniagaan hari ini boleh menjadi cadangan yang rumit. Kadang kala syarikat menggunakan struktur organisasi yang kompleks untuk berusaha memenuhi permintaan pelbagai produk, lokasi dan pelanggan. Otoritas talian mewujudkan hubungan yang jelas antara jabatan dan jawatan, membantu mewujudkan ketertiban. Sesungguhnya, struktur yang dibina di sekitar garis panduan normal menyediakan kerangka kerja sederhana dan kukuh di mana perniagaan kecil dapat berkembang.

Definisi

Hubungan antara atasan dan bawahan disebut otoritas garis. Carta organisasi menunjukkan pautan ini dengan menghubungkan penyelia dan pekerja dengan garis tegas. Carta juga menunjukkan seluruh jabatan yang dihubungkan dengan pegawai atasan secara garis besar. Jabatan lini seperti - pengeluaran, kewangan dan pemasaran - sangat penting bagi syarikat. Seorang pengurus barisan mengetuai setiap jabatan dan biasanya pakar dalam kegiatannya. Setiap pengurus barisan memberi jawapan kepada atasan. Dalam perniagaan kecil, orang atasan mungkin pemiliknya.

Struktur

Adalah wajar untuk membina jabatan di sekitar fungsi perniagaan penting. Contohnya, mengumpulkan semua orang yang bertanggung jawab untuk menghasilkan produk atau perkhidmatan tertentu, membolehkan mereka berkongsi sumber, berkomunikasi dan menyelaraskan usaha menuju tujuan yang sama. Membangun organisasi dengan cara ini - pekerja dikelompokkan di jabatan lini, diawasi oleh pengurus lini, yang bertugas di bawah pemilik - mencipta apa yang disebut struktur organisasi berfungsi. Ini struktur yang paling sering digunakan oleh perniagaan kecil.

Perpaduan

Line authority menetapkan rantai perintah yang jelas yang mencapai dari atas ke bawah dalam garis yang tidak putus. Ini mewujudkan kesatuan perintah: Setiap orang mengambil pesanan dari satu bos, menghilangkan kekeliruan dan mewujudkan akauntabiliti. Kuasa meningkat dengan setiap tahap pengurusan dan pihak berkuasa membuat keputusan sebagian besar tertumpu di puncak, terletak di tangan pemiliknya. Didorong oleh visi, pemilik menetapkan agenda syarikat. Mengembara rantaian, setiap pengurus lini menetapkan matlamat jabatan, dipandu oleh visi dan strategi pemiliknya. Tanpa agenda yang bersaing, syarikat dapat memperoleh momentum dalam satu arah.

Garis Komunikasi yang jelas

Komunikasi juga bergerak di sepanjang garis otoriti, kerana pengurus mengeluarkan perintah kepada bawahan. Pekerja menggunakan garis untuk meminta bimbingan dan sumber. Sementara itu, arahan syarikat mengalirkan kuasa kepada pengurus, yang menjadi sumber maklumat rasmi bagi pekerja bawahan mereka dan juga wakil bawahan kepada pengurusan di atas. Oleh kerana semua aktiviti syarikat bergantung pada komunikasi untuk pencapaian, saluran yang jelas dibuat ketika menubuhkan pihak berkuasa memudahkan kerja.

Bahagian

Sekiranya perniagaan kecil menambah lokasi baru, barisan produk atau kumpulan pelanggan yang berbeza, syarikat itu boleh lulus dari struktur organisasi fungsional ke bahagian. Pemilik membuat bahagian berasingan yang, pada hakikatnya, beroperasi seperti perniagaan kecil, setiap bahagian dikhaskan untuk wilayah, produk atau demografinya sendiri. Setiap unit perniagaan strategik ini dapat mengadopsi struktur fungsional, memperoleh keuntungan dari otoritas lini. Syarikat secara keseluruhannya mendapat keuntungan kerana setiap unit perniagaan kecil bersatu di belakang fokusnya sendiri, meningkatkan daya tindak.