Perbezaan Antara Gedung Membeli-belah & Kedai Rantai

Pusat beli-belah dan kedai rantai adalah dua konsep yang berbeza. Pusat beli-belah mempunyai sejarah panjang dalam menawarkan pelbagai jenis barang untuk penjualan runcit, sementara kedai rantai adalah kedai runcit di berbagai lokasi di bawah jenama dan pengurusan yang sama. Walaupun banyak gedung membeli-belah adalah kedai rantai, sebaliknya tidak benar. Terdapat banyak rantai seperti restoran dan kedai khusus yang tidak dianggap sebagai gedung membeli-belah. Pusat beli-belah Macy di Herald Square di New York City adalah salah satu department store terkenal yang juga merupakan sebahagian daripada rangkaian.

Definisi Gedung Membeli-belah

Gedung membeli-belah biasanya merupakan sebuah kedai runcit yang besar yang menawarkan pelbagai jenis barang yang disusun ke dalam jabatan yang terpisah. Barang dagangan yang terdapat di gedung membeli-belah biasanya pakaian untuk lelaki, wanita dan kanak-kanak; perhiasan dan aksesori seperti beg tangan, tali pinggang dan selendang; kasut; dan kosmetik. Beberapa kedai serbaneka membawa peralatan kecil untuk rumah, elektronik, peralatan sukan, mainan dan perabot. Banyak kedai serbaneka adalah sebahagian daripada rangkaian runcit dengan kedai di beberapa lokasi.

Kelebihan dan Kekurangan di Kedai-kedai

Pusat beli-belah adalah pendahulu pusat membeli-belah moden. Peralihan penduduk dari kawasan luar bandar ke pusat bandar seperti New York mendorong peningkatan gedung membeli-belah pada pertengahan tahun 1850-an. Untuk menampung sebilangan besar pembeli, memindahkan barang dan menguruskan haba, air dan cahaya, jurutera dan arkitek mengembangkan idea pencakar langit moden. Falsafah untuk kedua-dua pusat membeli-belah dan pusat membeli-belah kontemporari adalah bahawa pembeli harus dapat mencari apa sahaja yang mereka perlukan di bawah satu bumbung. Untuk menampung pembeli, kedai serbaneka menawarkan restoran, tandas, penghantaran rumah, pembungkus hadiah dan pembelian secara kredit. Bagi banyak pembeli, kemudahan membeli-belah di pusat membeli-belah jauh lebih besar daripada kelemahan melakukan manuver melalui kedai-kedai besar dengan banyak barang.

Definisi Kedai Rantai

Kedai rantai adalah kedai runcit di beberapa lokasi yang mempunyai jenama dan pengurusan pusat. Mereka biasanya menggunakan kaedah perniagaan standard. Beberapa kedai rantai adalah cawangan yang dimiliki oleh satu syarikat, sementara yang lain adalah francais yang dimiliki secara individu. Beberapa ciri yang biasa terdapat di kedai rantai termasuk pemasaran dan pembelian terpusat, yang mengakibatkan kos yang rendah kepada pengguna dan keuntungan yang lebih tinggi untuk kedai tersebut.

Kelebihan dan Kekurangan Kedai Rantai

Kedai rantaian bermula pada pertengahan abad ke-19 dengan penubuhan Great Atlantic & Pacific Tea Company, juga dikenali sebagai A&P, di New York City. Woolworth dan JC Penney segera mengikutinya. Hari ini, Walmart adalah kedai rantai terbesar. Walaupun kemampuan kedai rantai untuk membeli dalam jumlah dapat menurunkan harga bagi pengguna, beberapa orang mengkritik kedai rantai kerana mempromosikan "homogenisasi" budaya di seluruh negara dengan menjadikan begitu banyak kedai sama. Yang lain merasakan kedai rantaian menyumbang kepada pengembangan pinggir bandar. Sebilangan pengguna menikmati peningkatan pelbagai dan ketidakpastian yang dikurangkan oleh kedai rantai.