Mengapa PowerPoint Mencetak Margin Yang Salah?

Mencetak slaid dari PowerPoint memerlukan interaksi perisian Microsoft Office, pemacu pencetak anda dan pencetak itu sendiri. Salah satu daripada tiga komponen tersebut mungkin menyebabkan kesalahan pada margin semasa anda mencetak, tetapi kemungkinan besar penyebabnya adalah margin automatik pada printer inkjet anda. Sebilangan besar pencetak hanya dapat mencetak begitu dekat dengan tepi kertas, jadi jika anda mengatur margin anda agar lebih lebar daripada yang diizinkan oleh pencetak, mereka tidak akan mencetak dengan betul.

Saiz Slaid

Ukuran slaid lalai dalam PowerPoint ialah 10 inci dengan 7.5 inci. Itu menjadikan slaid betul-betul satu inci lebih kecil daripada selembar kertas biasa. Sekiranya anda menggunakan kertas ukuran yang berbeza, margin akan salah dicetak melainkan anda menetapkan ukuran slaid agar sesuai dengan kertas yang anda gunakan. Tetapkan ukuran slaid di tab Reka Bentuk dengan mengklik butang "Penyediaan Halaman" di sebelah kiri. Pilih ukuran kertas yang anda gunakan dari menu lungsur turun supaya margin lebih sesuai dengan kertas anda.

Margin Pencetak

Sebilangan besar pencetak tidak dapat mencetak hingga ke hujung kertas. Lazimnya, pencetak tidak dapat mencetak pada bahagian luar setengah inci kertas, kecuali bahagian bawah helaian yang biasanya berukuran 0,6 inci. Perbezaan sedikit ini menghasilkan slaid di luar pusat semasa dicetak. Oleh kerana PowerPoint tidak menetapkan margin, tidak ada cara dalam perisian untuk membetulkan masalah ini. Terdapat beberapa cara untuk membetulkan masalah ini; sebagai contoh, dengan mencetak Halaman Catatan daripada slaid atau menyimpan persembahan dalam format yang berbeza dengan lebih banyak pilihan pencetakan.

Halaman Catatan

Laraskan margin untuk Halaman Catatan di PowerPoint. Klik pada tab "Lihat" dan kemudian klik "Master Catatan." Nyahtanda semua tempat letak kecuali "Slide Image." Klik "Orientasi Halaman Catatan" dan pilih "Landscape." Klik gambar slaid dan kemudian klik tab "Drawing Tools: Format". Di kawasan Ukuran di sebelah kanan, ketik lebar 7,4 dan tinggi 9,9 dan tekan "Enter." Klik pada butang "Align" dan pilih "Align Center", kemudian klik "Align" dan pilih "Align Middle." Klik tab "Master Notes" dan kemudian klik "Tutup Master Catatan." Sekarang apabila anda mengklik pada tab "Fail" dan klik "Cetak" anda boleh memilih untuk mencetak Halaman Catatan yang seharusnya berpusat dengan 0.Margin 6 inci di sekeliling. Laraskan ukuran Slide Image agar sesuai dengan margin sebenar pada pencetak anda.

Simpan sebagai PDF

Anda boleh mendapatkan lebih banyak kawalan mengenai bagaimana persembahan anda dicetak jika anda menyimpannya sebagai fail Format Dokumen Portable. Oleh kerana PDF dirancang untuk dicetak dan bukan diproyeksikan, anda boleh menggunakan perisian melihat PDF anda untuk menyesuaikan margin dan tetapan cetak untuk persembahan anda. Klik pada tab "Fail" dan kemudian klik "Simpan dan Kirim." Pilih "Buat Dokumen PDF / XPS" dan kemudian klik "Buat PDF / XPS." Taipkan nama persembahan anda dan kemudian tekan "Enter." Sekarang anda boleh membuka PDF dan menentukan margin cetak tepat melalui pemapar PDF anda.