Belanjawan untuk Membuka Bakeri

Membuka kedai roti mungkin seperti sekeping kek; namun, anda mesti meluangkan masa untuk mengetahui anggaran untuk membuka kedai roti anda untuk memastikan kedai roti anda berjaya. Anggaran untuk setiap kedai roti berbeza, bergantung pada pelbagai faktor termasuk ukuran, lokasi, produk dan strategi. Dengan menganggarkan pendapatan, meramalkan perbelanjaan dan merancang perkara yang tidak dijangka, anda dapat merangka anggaran yang akan membantu memimpin kedai roti anda menjadi berjaya.

Strategi Pendapatan dan Harga Terancang

Semasa menyediakan anggaran untuk membuka kedai roti, aktiviti pertama yang harus dilakukan adalah mengenal pasti berapa banyak wang yang anda rancangkan untuk dibawa ke dalam perniagaan melalui penjualan produk anda. Salah satu komponen utama dalam merancang pendapatan anda adalah mempertimbangkan produk yang akan mempunyai harga jualan yang ditetapkan, misalnya roti, kue dan muffin. Komponen kedua adalah memastikan bahawa harga anda berdaya saing namun masih membolehkan anda membawa keuntungan.

Strategi penetapan harga anda mestilah sesuai dengan keinginan anda walaupun semasa menyelesaikan pekerjaan khusus untuk setiap pelanggan; contohnya, merancang dan membakar kek perkahwinan khas. Jumlah pendapatan yang anda akan bawa akan memberi anda anggaran berapa perbelanjaan yang dapat dimiliki oleh kedai roti anda tanpa kehilangan wang.

Kos Permulaan yang Dijangkakan

Terdapat banyak kos permulaan yang berkaitan dengan membuka kedai roti. Sekiranya anda bermula dari awal, anda perlu membeli semua bahan yang anda perlukan untuk mula membakar. Anda juga perlu memastikan anda mempunyai alat yang diperlukan untuk berjaya - seperti pengadun, ketuhar dan keperluan asas lain. New York Magazine menjelaskan kos permulaan kedai roti baru-baru ini berjumlah hampir $ 40,000. Walau bagaimanapun, jika anda menyertai francais yang sudah ada, kosnya boleh melebihi $ 420,000. Kos ini merangkumi perbelanjaan yang berkaitan dengan kemudahan seperti kos pembinaan dan sewa, inventori permulaan dan bahan lain yang diperlukan untuk memulakan kedai roti.

Perbelanjaan Operasi yang Dijangkakan

Perbelanjaan mengurus adalah segala perbelanjaan yang anda lakukan dari menjalankan kedai roti anda. Perbelanjaan anda akan menjadi perbelanjaan langsung dan tidak langsung. Perbelanjaan langsung berlaku kerana menjalankan aktiviti utama perniagaan anda. Contohnya, bahan yang digunakan untuk memanggang kek atau sebilangan besar muffin adalah perbelanjaan langsung.

Juga, kos tenaga kerja yang diperlukan untuk membuat barang-barang yang dipanggang itu dianggap sebagai perbelanjaan langsung. Perbelanjaan tidak langsung akan merangkumi apa yang anda belanjakan untuk pengiklanan, kos pentadbiran dan perbelanjaan yang dikeluarkan daripada aktiviti selain membuat roti.

Rancang Untuk Yang Tidak Dijangka

Sama seperti dalam perniagaan apa pun, anda perlu membelanjakan wang yang mencukupi untuk menangani situasi kecemasan jika dan ketika ia timbul. Sekiranya ketuhar anda berhenti berfungsi, anda perlu membayarnya untuk diperbaiki secepat mungkin, jika tidak, anda tidak akan dapat memanggang dan menjual produk anda.

Walaupun anda tidak dapat merancang acara seperti ini dengan tepat, anda dapat memastikan bahawa anda telah membelanjakan cukup wang untuk menangani pembaikan seperti ini. Secara keseluruhannya, anggaran anda harus sedikit fleksibel dan membolehkan anda menangani persekitaran perniagaan roti yang sentiasa berubah.