Mengapa Laman Web Lama Dibuka?

Beberapa perkara lebih mengecewakan daripada menunggu halaman Web dimuat. Apabila anda terlibat dalam aktiviti perniagaan dalam talian, ini juga dapat mengurangkan keuntungan anda. Pelbagai masalah perkakasan dan perisian boleh menyebabkan halaman mengambil masa lebih lama untuk dimuat daripada yang anda jangkakan, dan walaupun anda tidak dapat menyelesaikan semua situasi ini, anda dapat menyelesaikan kebanyakan masalah untuk kembali ke landasan.

Imej, Skrip dan Kandungan Lain

Kadang-kadang, tidak ada yang dapat anda lakukan untuk membuat halaman Web dimuat lebih cepat. Sekiranya halaman memuat banyak gambar, video atau muzik yang besar, biasanya memuatkan lebih lama. Perkara yang sama berlaku pada blog dengan banyak plugin, dan juga laman web yang menggunakan skrip besar - terutamanya jika skrip tersebut berada di pelayan yang berbeza. Walau bagaimanapun, webmaster dapat mengurangkan masa muat dengan mengoptimumkan kod dan gambar mereka, membuang elemen yang tidak perlu dan menguji laman web mereka pada pelbagai sambungan.

Sambungan Internet yang perlahan

Sambungan Internet yang perlahan sering menjadi penyebab di sebalik halaman memuatkan perlahan di penyemak imbas anda. Sekiranya ini berlaku, masalahnya akan berterusan di semua penyemak imbas anda, dan tidak hanya akan mempengaruhi satu halaman - program lain yang memuat turun kandungan melalui Internet, seperti klien FTP atau e-mel, akan mengalami masalah yang sama. Sambungan perlahan sering kali salah semasa menyemak imbas dari telefon atau peranti mudah alih anda. Untuk mengatasinya, tutup semua program yang mungkin menggunakan lebar jalur yang banyak, beralih ke rangkaian Wi-Fi jika tersedia, sambung pada waktu di luar waktu atau hubungi pembekal anda untuk meningkatkan rancangan anda.

Masalah Rangkaian

Sekiranya anda berada di rangkaian dengan penggunaan atau peranti lain, kandungan anda mungkin dimuat perlahan kerana aktiviti orang lain - contohnya, jika orang lain menstrim filem atau permainan dalam talian. Selanjutnya, rangkaian tanpa wayar menjadi lebih lemah semakin jauh dari penghala, jadi membuka pintu antara bilik atau bergerak lebih dekat berpotensi meningkatkan kelajuan memuatkan penyemak imbas. Menekan butang "Reset" pada modem atau penghala anda, atau bahkan mematikan peranti tersebut buat sementara waktu, juga dapat melegakan masalah sambungan yang lambat.

Perisian berbahaya

Jangkitan pada komputer anda boleh menyebabkan halaman dan program dimuat dengan perlahan. Anda mungkin tidak tahu bahawa komputer anda telah disusupi; namun, halaman pop timbul dan dialihkan mungkin menunjukkan masalah ini. Menjalankan imbasan yang kerap dengan program anti-malware atau anti-virus seperti Spybot, Norton atau AVG dapat mencegah jangkitan ini daripada berlaku atau membuang jangkitan yang ada dari komputer anda.