Kaedah Kos & Kaedah Ekuiti

Sekiranya syarikat anda melabur di firma lain, sama ada untuk membentuk pakatan perniagaan atau hanya untuk mendapatkan keuntungan, pelaburan itu mesti diambil kira pada kunci kira-kira anda. Peraturan perakaunan menentukan kaedah yang akan digunakan untuk melaporkan pelaburan. Kaedah kos dan kaedah ekuiti berlaku apabila kepentingan pemilikan anda di syarikat lain kurang daripada pegangan saham.

Tahap Pengaruh

Kaedah yang mesti digunakan syarikat untuk memperhitungkan kepentingan yang kurang dikendalikan dalam perniagaan lain bergantung pada berapa banyak perniagaan lain yang dimilikinya. Sekiranya kepentingan kurang dari 20 peratus, prinsip perakaunan yang diterima umum menetapkannya sebagai pelaburan "pasif" - yang bermaksud tidak cukup besar untuk mempengaruhi pengaruh besar terhadap dasar dan arahan syarikat. Pelaburan pasif mesti diambil kira di bawah kaedah kos atau kaedah nilai saksama.

Sekiranya pegangan sekurang-kurangnya 20 peratus tetapi kurang daripada pegangan saham, maka itu dianggap pelaburan dengan "pengaruh yang signifikan." Pelaburan berpengaruh penting mesti diambil kira dengan kaedah ekuiti.

Merakam Pelaburan

Di bawah kaedah kos dan kaedah ekuiti, anda meletakkan pelaburan anda di syarikat lain pada kunci kira-kira sebagai aset yang sama nilainya dengan apa sahaja yang anda bayar untuk memperoleh pelaburan tersebut. Oleh kerana pelaburan antara syarikat biasanya mempunyai saham, anda akan menyenaraikan nilai pelaburan sebagai harga yang anda bayar untuk saham tersebut. Sebaik sahaja pelaburan dibuat pada kunci kira-kira, kaedah kos dan ekuiti berbeza jauh.

Kaedah Perakaunan Kos

Perakaunan untuk pelaburan pasif bergantung pada apa yang syarikat anda rencanakan dengan saham yang dimiliki dalam perniagaan lain. Sekiranya anda merancang untuk mengekalkan stok tersebut selama-lamanya, maka syarikat anda mesti menggunakan kaedah kos. Di bawah kaedah kos, pelaburan kekal pada kunci kira-kira pada kos asalnya. Sekiranya anda menerima dividen dari pelaburan, dividen tersebut dianggap sebagai pendapatan.

Sekiranya, bagaimanapun, syarikat anda merancang untuk menjual saham tersebut, atau sekurang-kurangnya membuatnya tersedia untuk dijual dengan harga yang tepat, maka anda harus menggunakan kaedah perakaunan nilai saksama - juga disebut kaedah pasaran - dan bukannya kaedah kos. Ringkasnya, kaedah nilai saksama menghendaki anda secara berkala menyesuaikan nilai kunci kira-kira pelaburan untuk mencerminkan perubahan dalam nilai pasaran saham.

Penyesuaian Kaedah Ekuiti

Dengan kaedah ekuiti, nilai kunci kira-kira pelaburan berubah mengikut pendapatan bersih (keuntungan) syarikat "dimiliki". Katakan syarikat anda memiliki 30 peratus firma, dan syarikat itu melaporkan pendapatan bersih $ 100,000. Anda akan meningkatkan nilai kunci kira-kira pelaburan anda sebanyak $ 30,000 - 30 peratus dari $ 100,000 - dan melaporkan keuntungan sebagai hasil pada penyata pendapatan anda. Sekiranya syarikat mengalami kerugian bersih, anda akan mengurangkan nilai pelaburan dengan bahagian kerugian anda dan melaporkan penurunan tersebut sebagai perbelanjaan.

Akhirnya, dividen dari saham dianggap sebagai pengembalian modal yang dilaburkan, bukan hasil. Anda akan mengurangkan nilai pelaburan dengan jumlah dividen yang diterima.