Apakah Syarat untuk Menjadi Salon Aveda?

Aveda adalah syarikat yang menghasilkan produk kecantikan berasaskan botani yang berkualiti tinggi, seperti produk rambut, penjagaan kulit dan alat solek. Syarikat ini bekerjasama dengan beratus-ratus salun yang menjual dan menggunakan produk Aveda secara eksklusif. Anda boleh membuat permohonan untuk menjadi salon Aveda secara langsung di laman web Aveda (lihat Sumber untuk pautan). Salun anda mesti memenuhi standard Aveda.

Tiada Pengalihan Produk

Aveda tidak mempunyai toleransi untuk pengalihan produk. Pengalihan produk adalah apabila produk dialihkan dari saluran pengedaran yang dimaksudkan. Pengalihan produk membolehkan pihak ketiga memanfaatkan harga yang berbeza mengikut kawasan geografi, atau produk yang dibeli pada waktu yang berlainan dan dengan harga yang berbeza. Sekiranya salun anda mempraktikkan pengalihan produk, anda perlu berhenti, kerana Aveda tidak membenarkannya dari rakan kongsi.

Lokasi geografi

Menurut Aveda, syarikat itu tidak memenuhi pasaran tempatan dengan produk Aveda. Ini membolehkan persaingan kurang dan lebih banyak perniagaan untuk salon Aveda di kawasan tertentu. Namun, ini juga bermaksud bahawa jika sudah ada salun Aveda di dekat anda, atau beberapa salun Aveda di kawasan anda, salun anda cenderung tidak diterima sebagai rakan kongsi Aveda. Sekiranya tidak ada salun Aveda di dekat anda, salun anda berpeluang diterima untuk menjual dan menggunakan produk Aveda.

Peruncit Bebas

Salun anda tidak boleh menjadi sebahagian daripada peruncit besar atau rangkaian salon besar. Sekiranya salun anda terletak di dalam rangkaian peruncit kotak besar nasional, kemungkinan permohonan anda untuk bekerjasama dengan Aveda akan ditolak. Laman web syarikat menyatakan bahawa Aveda tidak bekerjasama dengan peruncit besar-besaran. Begitu juga, jika salun anda adalah francais dalam rangkaian salun yang besar, permohonan anda untuk menjadi rakan kongsi Aveda mempunyai peluang penolakan yang lebih tinggi.

Kesepaduan

Aveda berbangga dengan integriti dalam pengembangan produk, pengedaran dan amalan perniagaannya. Salah satu falsafah panduan syarikat adalah bahawa perniagaan bertahan dan mempunyai umur panjang kerana integriti. Syarikat itu menunjukkan bahawa ia hanya bekerjasama dengan salun yang berpikiran sama yang juga menghargai integriti. Salun anda mesti menjalankan perniagaan dengan penuh hormat, dan anda mesti membuktikannya kepada Aveda semasa proses penilaian rakan kongsi.