Kelebihan VoIP untuk Perniagaan

Voice over Internet Protocol (VoIP) adalah sejenis teknologi yang membolehkan penggunanya membuat panggilan menggunakan Internet jalur lebar dan bukannya sistem telefon konvensional atau analog. VoIP berfungsi dengan menukar suara menjadi komunikasi suara digital dan kemudian memindahkannya melalui jalur lebar Internet. Oleh itu, jika anda menggunakan sistem telefon VoIP, anda pada dasarnya menggunakan Internet untuk membuat panggilan telefon. Menggunakan sistem VoIP mempunyai beberapa faedah untuk banyak perniagaan.

Menyimpan duit

Kos menggunakan telefon VoIP jauh lebih murah daripada menggunakan telefon konvensional. Membuat panggilan telefon jarak jauh juga lebih murah ketika menggunakan penyedia VoIP.

Kemudahalihan

Kemudahan dan keselesaan yang disediakan oleh sistem telefon VoIP tersedia di seluruh dunia. Dengan menggunakan sebarang sambungan jalur lebar, anda boleh log masuk ke telefon VoIP anda, dan anda akan mendapat nada dail. Tidak kira di mana anda berada, jika anda mempunyai akses Internet, tidak akan ada masalah dari segi kos dan sambungan. Sistem VoIP juga dapat diakses melalui e-mel atau semasa anda dalam perjalanan. Cukup bawa alat dengar atau telefon IP anda, dan anda boleh menghubungi kakitangan atau pelanggan dengan panggilan kos rendah.

Kelenturan

Dengan sistem VoIP, anda masih boleh menggunakan telefon konvensional dan penukar VoIP atau penyesuai telefon VoIP anda. Penukar VoIP kelihatan seperti stik memori USB, yang boleh anda pasangkan dengan mudah ke komputer mana pun. Penukar VoIP akan merasakan isyarat yang berasal dari telefon tradisional atau analog, dan isyarat seperti itu akan ditukar menjadi data digital yang dapat disalurkan melalui Internet. Komputer mesti dihidupkan agar perkhidmatan berfungsi. Sistem VoIP juga membolehkan anda memperoleh nombor VoIP anda sendiri, jadi di mana sahaja anda pergi, selagi anda mempunyai sambungan Internet berkelajuan tinggi, anda dapat menerima panggilan telefon ke nombor yang sama.

Pelbagai Fungsi

Selain membuat panggilan telefon, anda juga dapat melakukan panggilan konferensi video melalui telefon VoIP anda. Ini membolehkan anda terus berhubung dengan rakan sekerja dan pelanggan anda untuk membincangkan tawaran, urusan, mesyuarat, fail, dokumen, agenda penting, di mana sahaja anda berada. Walaupun anda berada di luar negara menghadiri perjumpaan, anda masih mempunyai kemampuan untuk menghadiri perjumpaan penting lain di pejabat rumah tanpa perlu risau untuk hadir secara fizikal.