Apakah Fungsi Pencetak 5-in-1?

Sama ada anda memanggil mesin pejabat 5-in-1, multifungsi atau all-in-one, syarat-syarat ini menerangkan jenis pencetak yang boleh anda beli di kedai runcit atau dalam talian. Pencetak pelbagai fungsi menggabungkan beberapa mesin pejabat menjadi satu, yang membolehkan anda mempunyai lebih banyak ruang untuk barang-barang lain di pejabat anda. Pencetak 5-in-1 boleh sangat berbeza dari segi kualiti dan harga, bergantung pada pengeluar dan modelnya.

Mesin pencetak

Bergantung pada pencetak mana yang anda pilih, pencetak pelbagai fungsi mencetak dokumen dari perisian produktiviti anda sama ada dalam tinta hitam dan putih atau warna. Mereka boleh menjadi pencetak laser atau pencetak inkjet. Fungsi pencetakan berbeza mengikut kelajuan dan resolusi. Apabila anda melihat kelajuan pencetak, anda melihat berapa halaman per minit, atau PPM, pencetak dapat mencetak. PPM berbeza kerana percetakan hitam dan putih umumnya lebih cepat daripada percetakan warna. Semakin tinggi PPM, semakin cepat pencetak mencetak dokumen anda. Kualiti pencetak juga penting. Kualiti diukur dalam jumlah titik per inci, atau DPI. DPI adalah jumlah dakwat yang dihasilkan oleh pencetak di kawasan seluas 1 inci. Walaupun semua pencetak dapat mencetak dokumen, pencetak dengan DPI lebih tinggi mencetak cetakan berkualiti tinggi seperti foto.

Pengimbas / Mesin Fotokopi

Pencetak 5-in-1 menggantikan pengimbas dan mesin fotokopi untuk beberapa pejabat. Pengimbas akan menangkap gambar dari halaman yang dicetak, baik teks maupun gambar, dan mengubahnya menjadi format digital. Mesin fotokopi membuat pengeluaran semula teks dan gambar dan mencetak hasilnya. Seperti pencetakan, anda mencari seberapa cepat pencetak pelbagai fungsi menghasilkan salinan dan imbasan. Oleh kerana anda mahukan imbasan dan fotokopi yang tepat, resolusi imbasan atau fotokopi perlu tinggi sehingga salinannya kelihatan seperti yang asli.

Faks

Pencetak semua-dalam-satu termasuk faks sebagai salah satu fungsinya, yang membolehkan anda menyambungkan pencetak ke bicu telefon atau ke komputer anda untuk perkhidmatan faks. Semasa anda menerima atau menghantar faks, pencetak menukar isyarat elektronik menjadi teks dan gambar dan mencetaknya. Seperti mengimbas dan mencetak, anda mencari resolusi dan kelajuan untuk output dokumen faks anda, tetapi anda juga ingin melihat berapa banyak memori faks yang disertakan dalam pencetak. Cari kapasiti memori untuk melihat berapa banyak halaman yang dapat disimpan oleh pencetak semasa faks tiba atau dihantar. Kapasiti yang lebih tinggi bermaksud lebih banyak faks dapat dihantar kepada anda semasa mencetak.

Pelabuhan USB

Sebilangan besar pencetak 5-dalam-1 mempunyai port USB sehingga anda dapat menyambungkan pencetak ke kamera digital anda dan mencetak terus dari kamera. Sebilangan pencetak mempunyai ruang kad memori, membolehkan anda mengeluarkan kad memori dari kamera digital dan mencetak foto atau membolehkan anda memindahkan gambar ke komputer.