Apakah Margin Kasar yang Baik untuk Syarikat Runcit?

Margin kasar - jumlah peruncit keuntungan bersih setelah menjual produk - didorong oleh sejumlah pemboleh ubah, termasuk jenis produk yang dijual dan saluran runcit yang menjualnya. Intinya adalah bahawa margin kasar yang baik adalah yang membolehkan peruncit membayar kos operasi dan menjana keuntungan.

Peruncit Margin Rendah

Margin kasar di runcit diukur dengan jumlah peratusan keuntungan yang dihasilkan oleh setiap item yang dijual. Sebagai contoh, kajian majalah "Forbes" tahun 2007 menyatakan bahawa rantai gudang Costco menghasilkan margin sekitar 12.2 peratus pada suku ketiga tahun 2006. Itu dianggap sebagai margin tipis tetapi Costco mengenakan yuran keahlian tahunan kepada pelanggan supaya dapat mengekalkan harga dan marginnya rendah. Pedagang besar-besaran seperti Wal-Mart juga menghasilkan margin rendah tetapi menebusnya melalui jumlah penjualan. Kajian majalah "Forbes" menyatakan bahawa Wal-Mart mencatat margin kasar 23.7 peratus pada suku ketiga tahun 2006, yang pada masa itu adalah margin tertinggi dalam empat tahun.

Peruncit Margin Tinggi

Peruncit yang menjual barang yang lebih mahal dan memberikan tahap perkhidmatan pelanggan yang lebih tinggi biasanya merupakan rantai dengan margin tertinggi. Menurut majalah "Forbes", peruncit khas kelas atas Tiffany menghasilkan margin kasar 55.4 peratus pada suku ketiga tahun 2006. Tetapi kajian "Forbes" membuat spekulasi bahawa Tiffany dan peruncit lain yang mengekalkan harga tinggi untuk menghasilkan margin tinggi "mungkin mengorbankan pertumbuhan jangka panjang untuk keuntungan jangka pendek "dan menghadapi risiko pelanggan berpindah ke peruncit lain yang menawarkan harga yang lebih rendah.

Hakisan Margin

Peruncit sering terpaksa hidup dengan margin yang lebih rendah kerana kenaikan harga dari pembekal atau untuk bersaing dengan peruncit yang menurunkan harga. Kajian Institut Pemilik Runcit menyatakan bahawa peruncit sering dipaksa untuk menurunkan harga kerana "peruncit terbesar tanpa henti memotong perbelanjaan operasi mereka, kemudian menurunkan margin yang mereka perlukan sehingga mereka dapat menurunkan harga runcit mereka untuk bersaing dengan monster runcit yang lain." Harga vendor juga boleh berperanan dalam mengikis margin. Menurut analisis dari Inc.com, peruncit sering harus memilih antara memberikan kenaikan harga pembekal kepada pengguna untuk menjaga margin atau menjaga harga sama dan menerima margin yang lebih rendah kerana takut mengasingkan pelanggan.

Harga Adalah Utama

Seperti hampir semua perniagaan, harga dan margin runcit didorong oleh keadaan ekonomi atau persaingan dalam industri tertentu. Majalah "Forbes" menyatakan bahawa pada awal tahun 2007, Wal-Mart memasuki perang harga dengan Target di mana ia memangkas harga pada TV definisi tinggi dan produk lain, pengurangan harga yang diterjemahkan menjadi margin yang lebih rendah untuk rantai ini. Kunci untuk peruncit adalah mencari keseimbangan antara menjual produk dengan harga yang akan menarik pengguna dan mendorong penjualan tetapi mengekalkan harga yang cukup tinggi untuk menghasilkan margin kasar yang akan menampung kos operasi dan menghasilkan keuntungan.