Komponen Beracun Komputer dan Monitor

Komponen dalam komputer dan monitor mengandungi banyak bahan toksik yang berbeza. Ini mungkin tidak mempengaruhi pengguna biasa yang bekerja pada satu PC, tetapi menyebabkan masalah apabila peralatan dikitar semula atau dibuang dalam jumlah besar. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menaik taraf komputer pejabat anda, anda mungkin tidak terlalu memikirkan bagaimana anda akan membuang peralatan lama anda, tetapi apabila tiba waktunya, anda harus mengetahui apa yang ada di dalam kotak dan di belakang skrin.

Komponen Beracun dalam Komputer

Unit pemprosesan pusat dalam komputer mengandungi bahan toksik, dan plumbum terdapat di papan litar. Plat logam dan pelindung mungkin mengandungi kromium, yang digunakan untuk mengeras dan melindungi plat logam dari kakisan. Papan induk dan penyambung sering mengandungi berilium. Kadmium biasanya terdapat pada perintang cip, separa konduktor, pengesan inframerah, penstabil, kabel dan wayar. Papan litar, suis dan relay mengandungi merkuri dan juga kromium. Bahan tahan api brominasi digunakan dalam banyak komponen, termasuk papan litar dan selongsong plastik.

Komponen Beracun di Monitor

Monitor tiub sinar katod yang lebih tua mungkin mengandungi timbal sehingga lapan paun. Monitor LCD dan panel rata yang lebih baru biasanya tidak mempunyai plumbum yang banyak ini, tetapi juga mengandungi beberapa dan tembaga. Lampu yang digunakan untuk menerangi layar kemungkinan mengandung merkuri, dan lapisan di dalam layar mungkin dibuat dari kadmium. Bahan tahan api brominasi biasanya terdapat di banyak komponen monitor.

E-Sisa

Menurut Electronics TakeBack Coalition (ETBC), AS melupuskan 423,000 komputer dan 595,000 monitor pada tahun 2010. Hanya 40 peratus komputer dan 33 peratus monitor dikitar semula; selebihnya sampah. E-Waste adalah masalah alam sekitar yang serius. Bahan beracun dalam komponen komputer boleh membahayakan alam sekitar dan, jika memasuki rantai makanan, mereka juga boleh membahayakan manusia.

Kesan Beracun

E-Sisa dan kaedah kitar semula tertentu dapat melepaskan beberapa bahan toksik ke alam sekitar. Sebagai contoh, biasa membakar lapisan PVC dari wayar untuk mengitar semula tembaga di dalamnya; namun, PVC membebaskan dioksin ketika dibakar. Sekiranya dibuang di tempat sampah, bahan seperti timbal, kadmium, tembaga dan merkuri dapat mencair ke tanah dan air atau menguap ke udara, mencemari rantai makanan. Menurut Greenpeace, jejak tahan api telah dijumpai pada susu ibu, ikan paus dan beruang kutub.

Kitar semula

Perniagaan biasanya tidak membeli komputer atau sistem baru kerana perkakasan semasa tidak sesuai untuk tujuan tertentu. Sebaliknya, mereka meningkatkan untuk meningkatkan prestasi, dan peralatan lama mungkin masih mempunyai nilai. Komputer ini boleh diperbaharui atau dihantar untuk dikitar semula - malah PC yang rosak mengandungi komponen yang berharga dan dapat digunakan kembali. Sebilangan besar pengeluar utama menawarkan kepada perniagaan beberapa bentuk perkhidmatan kitar semula. Ada juga yang menawarkan potongan harga atau tunai untuk peralatan lama yang dapat menolong menampung beberapa kos sistem baru.