Adakah Anda Memerlukan Lesen untuk Menjual Logam Sekerap?

Peluang untuk mendapatkan keuntungan dalam dunia besi buruk dapat menarik minat ahli perniagaan yang cerdas untuk pergi ke jalan raya untuk mencari pelbagai barang kitar semula. Sebelum berupaya mencari kekayaan logam sekerap, usahawan harus memahami pelbagai keperluan yang ada pada mereka yang beroperasi di dalam industri ini.

Asas Industri

Industri besi buruk melibatkan memproses logam sekerap dari operasi industri dan pelepasan pengguna. Penjual besi buruk merangkumi perniagaan dari semua saiz dan pengusaha solo, seperti peniaga sampah tempatan dan pengumpul sampah. Syarat untuk melesenkan perniagaan yang menjual besi buruk dapat berlaku untuk beberapa segmen industri yang berbeza. Sebagai contoh, orang yang mengangkut sampah ke pusat kitar semula tempatan dianggap sebagai penjual. Pusat kitar semula tersebut menemui pembeli pelbagai komoditi untuk menyelesaikan penjualan besi buruk.

Operasi Bebas

Orang dan perniagaan yang menjual besi buruk ke pusat kitar semula tempatan mungkin perlu mempunyai lesen perniagaan. Ketika industri ini berkembang dan berkembang, beberapa komuniti, daerah dan negeri mencari cara untuk memastikan bahawa individu dan syarikat yang terlibat dalam perdagangan itu sah dan tidak menjual logam curi, seperti tembaga. Beberapa kawasan di negara ini, seperti Los Angeles, California, memerlukan pengedar sampah, penyelamatan atau sampah untuk mempunyai lesen perniagaan untuk menjual sekerap. Bergantung pada lokasi anda, anda mungkin perlu memohon lesen perniagaan. Hubungi pejabat juruaudit daerah anda, balai raya atau jabatan hasil untuk menentukan sama ada anda dikehendaki mempunyai lesen.

Peniaga

Pusat kitar semula besi buruk yang beroperasi sebagai peniaga dengan membeli besi buruk dari individu dan syarikat dan menjualnya kepada entiti yang lebih besar mungkin perlu mempunyai lesen perniagaan. Syaratnya, sama seperti penjual sekerap, berbeza bergantung pada peraturan dan keperluan tempatan, daerah dan negeri. Pusat kitar semula logam yang menawarkan barang untuk dijual kembali, seperti papan aluminium terpakai atau rak logam dalam keadaan baik, harus bertanya tentang mendapatkan lesen perniagaan dan lesen vendor untuk memastikan mereka mematuhi semua peraturan cukai di daerah dan negeri mereka.

Pertimbangan Lain

Seorang individu boleh memutuskan untuk menjual besi buruk dalam kapasiti terhad. Ini termasuk seseorang yang memutuskan untuk menguangkan kenderaan atau puing-puing yang tidak berfungsi yang tersisa dari projek pembentukan semula rumah baru-baru ini. Ini biasanya tidak memerlukan lesen perniagaan. Kedai runcit terpakai mungkin memerlukan lesen, bergantung pada peraturan tempatan, daerah dan negeri.