Cara Memajak Lesen Minuman keras

Di kebanyakan kawasan, lesen minuman keras dilampirkan ke lokasi fizikal seperti individu atau perniagaan. Banyak situasi yang mungkin timbul yang menjadikan penyewaan lesen minuman keras pilihan yang lebih baik bagi pemegang lesen daripada membiarkannya hilang. Juga biasanya lebih mudah bagi perniagaan atau individu yang menginginkan lesen minuman keras untuk menyewakannya daripada meminta lesen yang sama sekali baru, kerana lokasinya telah disetujui oleh lembaga pelesenan. Walau bagaimanapun, kerana undang-undang dan prosedur berbeza-beza, hubungi peguam atau wakil agensi pelesenan minuman keras tempatan anda jika anda memerlukan bantuan.

1

Kaji undang-undang kawalan minuman keras di kawasan anda dengan teliti. Pemegang asal lesen sering bertanggungjawab untuk memastikan pemajak mematuhi sepenuhnya semua undang-undang, jadi banyak pemberi pajak akan memerlukan jaminan bahawa anda mengetahui undang-undang tersebut. Selain itu, anda mungkin perlu lulus ujian atau menghadiri wawancara yang diberikan oleh agensi pelesenan semasa proses penyewaan, bergantung pada peraturan tempatan.

2

Tandatangani pajakan anda dengan tuan tanah untuk lokasi berlesen di mana anda akan menjual atau menghidangkan alkohol. Dalam perjanjian sewa harta tanah, harus dinyatakan bahawa anda juga akan menyewa lesen minuman keras yang dilampirkan ke lokasi sementara menunggu persetujuan dari papan kawalan minuman keras. Anda boleh memilih untuk memasukkan syarat sebenar sewa lesen minuman keras dalam perjanjian sewa harta tanah, atau membuat dokumen yang berasingan.

3

Memohon untuk menyewa lesen minuman keras untuk lokasi sewaan anda dengan agensi pelesenan minuman keras tempatan. Walaupun prosedur mungkin berbeza-beza, biasanya anda mengemukakan permohonan termasuk nama dan maklumat perniagaan anda serta nombor lesen dan nama pemegang lesen. Dokumen lain yang mungkin diminta untuk disertakan termasuk salinan perjanjian sewa dan kebenaran anda untuk melakukan pemeriksaan latar belakang jenayah atau kad cap jari. Selain itu, seringkali ada bayaran yang berkaitan dengan permohonan untuk menyewa lesen minuman keras yang sama atau lebih tinggi daripada bayaran pelesenan biasa.

Setelah meluluskan permohonan anda, anda mungkin akan menerima salinan lesen atau dokumentasi penyewa yang mengesahkan hak anda untuk menjual atau menghidangkan alkohol di premis yang disewa. Sekiranya permohonan anda ditolak, anda akan diberi alasan dan maklumat mengenai permohonan semula atau mengemukakan rayuan.