Peraturan GAAP untuk Hutang Lapuk

Apabila anda memiliki perniagaan, anda ingin berfikir bahawa setiap pelanggan yang berhutang dengan anda akan membayar sepenuhnya. Namun, pada hakikatnya, peratusan pelanggan tertentu mungkin akan gagal melaksanakan tanggungjawab mereka. Menyedari hal ini, piawaian perakaunan kewangan yang dikenali sebagai GAAP - prinsip perakaunan yang diterima umum - merangkumi prosedur untuk membuat anggaran, pelaporan dan akhirnya penghapusan hutang lapuk.

Akaun Belum Terima

Apabila pelanggan berhutang dengan wang perniagaan anda, hutang tersebut disenaraikan di neraca anda sebagai aset, disebut akaun belum terima, atau "A / R." Di bawah GAAP, anda mesti menilai jumlah hutang tertunggak anda dari semasa ke semasa - katakanlah, setahun sekali atau sekali suku tahun - dan tentukan anggaran berapa banyak jumlah yang anda fikir mungkin tidak akan dapat anda kumpulkan. Syarikat membuat anggaran berdasarkan pengalaman masa lalu.

Perbelanjaan Hutang Lapuk

Di bawah GAAP, ketika anda membuat penjualan kepada pelanggan, Anda segera mengenali pendapatan pada penyata pendapatan anda - walaupun pelanggan tidak membayar segera. Apabila anda tidak dapat mengumpulkan pada akaun pelanggan, anda harus melaporkan perbelanjaan untuk mengimbangi pendapatan yang anda laporkan pada saat penjualan. Ini dikenali sebagai "perbelanjaan hutang lapuk." Tetapi di sinilah sukar: Anda tidak menunggu akaun menjadi buruk sebelum melaporkan perbelanjaan. Sebaliknya, anda melaporkan perbelanjaan berdasarkan anggaran yang anda peroleh semasa menganalisis hutang piutang anda. Katakan anda mempunyai $ 50,000 dalam A / R, dan analisis anda menunjukkan bahawa $ 1,500 tidak akan dapat ditagih. GAAP menghendaki anda melaporkan bahawa perbelanjaan hutang lapuk $ 1,500 dengan segera. Anda tidak tahu akaun mana yang akan menjadi buruk - tetapi anda tahu ada yang akan,dan GAAP menegaskan bahawa penyata kewangan anda menunjukkan bahawa.

Elaun Akaun Ragu

Dipasangkan dengan akaun yang dapat diterima dalam buku syarikat khas adalah akaun khas yang disebut "peruntukan akaun ragu" atau "peruntukan akaun tidak tertagih." Ini adalah "aset kontra", yang bermaksud mengimbangi baki dalam akaun aset lain - dalam kes ini A / R. Jumlah yang anda laporkan sebagai perbelanjaan hutang lapuk dimasukkan ke dalam peruntukan ini. Dengan meneruskan contoh, anda akan mempunyai baki hutang piutang sebanyak $ 50,000 dengan peruntukan $ 1,500. Di bawah GAAP, kunci kira-kira anda harus melaporkan A / R "setelah dikurangkan." Oleh itu, kunci kira-kira anda akan menunjukkan akaun bersih yang dapat diterima sebanyak $ 48,500.

Hapuskira

Pada satu ketika, anda sebenarnya akan menganggap akaun tidak dapat ditagih. Apabila itu berlaku, anda "hapus kira" akaun. Katakan anda memutuskan bahawa hutang $ 100 tertentu tidak dapat ditagih. Pertama, anda mengurangkan hutang piutang anda sebanyak $ 100. Anda juga mengurangkan peruntukan untuk akaun ragu sebanyak $ 100. Jadi dalam contohnya, baki penghutang akaun anda akan jatuh kepada $ 49,900, sementara elaunnya akan turun menjadi $ 1,400. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa akaun bersih anda yang diterima masih sama: $ 49,900 - $ 1,400 = $ 48,500. Penghapusan ini hanya berlaku pada kunci kira-kira. Anda sudah melaporkan perbelanjaan hutang lapuk, jadi tidak ada kesan pada penyata pendapatan.

Pelarasan

Sekiranya masih ada wang "yang tersisa" dalam peruntukan akaun ragu-ragu pada kali anda menyemak A / R, anda mungkin dapat melaporkan perbelanjaan hutang lapuk yang lebih kecil. Sebagai contoh, katakan peruntukan berbaki $ 500 semasa anda melakukan semakan berkala. Sekiranya anda menentukan bahawa $ 1.300 dari akaun anda tidak dapat ditagih, anda hanya perlu melaporkan perbelanjaan hutang lapuk $ 800, yang akan mendapat peruntukan sehingga $ 1.300 yang diperlukan. Sebaliknya, jika elaun anda habis lebih cepat daripada yang dijangkakan di antara ulasan dan anda perlu menghapus lebih banyak hutang lapuk, anda perlu mengisi semula elaun tersebut dengan segera mengambil perbelanjaan hutang lapuk.